Komende dagen wordt het warm zomerweer en de zon schijnt daarbij ook nog eens op zijn felst. De UV-index komt op grote schaal tussen 7,5 en 8,0 uit. Vooral vrijdag en zaterdag worden nog hogere waarden verwacht voor het zuiden van België. In dit artikel lees je alles over de zeer krachtige zon.
Halverwege juni, rond de langste dag van het jaar, schijnt de zon het felst en dan piekt de zonkracht in België. Tussen 12 en 15 uur staat de zon het hoogst aan de hemel en is de kans op verbranden het grootst. Omdat de roodkleuring pas enkele uren later verschijnt, blijven we vaak te lang in de zon zitten. Komende dagen is dit nog eens extra een aandachtspunt, want de zonkracht is uitzonderlijk hoog.
Hogere temperaturen en zeer krachtige zon
Afgelopen dagen werd in Ukkel al geregeld een ruime zonkracht 7 gemeten. Vrijdag en zaterdag wordt op grote schaal in België zelfs zonkracht 8 verwacht. In de zuidelijke regio’s langs de grens met Frankrijk valt de zonkracht nog een fractie hoger uit en komt de UV-index boven de 8 uit.
Een gevoelige huid kan bij zonkracht 7 tot 8 al binnen een kwartier verbranden. Daarnaast is het tijdens de dagen met de hoogste zonkracht ook nog eens erg heet. Vrijdag wordt het 29 graden aan zee en 30 tot 32 graden dieper landinwaarts. Zaterdag valt de temperatuur nog een paar graden hoger uit met maximumwaarden tussen 32 en 35 graden.
De zon schijnt uitbundig en in de middag komen stapelwolken tot ontwikkeling. Het is ideaal strandweer met temperaturen in Oostende en Knokke-Heist tussen 28 en 30 graden, maar zonnebrandcrème moet dus wel mee in de strandtas! Later op de dag nemen de bewolking en buienkans wel toe vanaf het westen. De felle zon gecombineerd met het warme weer vergroot de kans op een zonnesteek. Het advies is zoveel mogelijk de zon te vermijden tijdens het middaguur.
Hoe vaak je moet insmeren lees je in dit artikel.
Hoe uitzonderlijk is zonkracht 8?
Rond de langste dag van het jaar wordt in België enkele keren paar jaar een UV-index van 8 gemeten. Veel zeldzamer is zonkracht 9 en dit gebeurde voor het laatst op 11 juni 2017. De stand van de zon, de dikte van de ozonlaag en de aanwezige bewolking zijn het meest bepalend voor de zonkracht. Daarnaast spelen hoogteverschillen in ons land een rol. In de Ardennen is de UV-index hoger vergeleken met Laag-België. Dit komt omdat in de heuvels minder lucht aanwezig is tussen de zon en het aardoppervlak, waardoor minder UV-straling wordt weggefilterd door botsing met lucht- en waterdeeltjes.