2023 wordt het warmste jaar ooit sinds het begin van de metingen. Dat laat Copernicus, het klimaatobservatorium van de Europese Unie, woensdag weten. Eerder werd al aangenomen dat het huidige jaar het record van warmste jaar ooit zou verbreken, maar het is voor het eerst dat dit wordt bevestigd.
De gemiddelde temperatuur over de eerste elf maanden van 2023 was volgens Copernicus de hoogste ooit met 1,46 graden boven het gemiddelde van 1850-1900. Het warmste jaar tot dusver was 2016. De temperatuur in 2023 tot nu toe ligt 0,13 graden hoger dan het gemiddelde voor dezelfde periode in 2016. "2023 heeft nu zes recordbrekende maanden en twee recordbrekende seizoenen", laat Samantha Burgess, adjunct-directeur van de Copernicus Climate Change Service (C3S) weten. "De buitengewone temperaturen in november, waaronder twee dagen warmer dan 2 graden boven het pre-industriële niveau, betekenen dat 2023 het warmste jaar in de geschiedenis is."
November was met een gemiddelde oppervlaktetemperatuur van 14,22 graden wereldwijd de warmste november ooit. Sowieso waren de herfstmaanden van dit jaar "met grote voorsprong" de warmste maanden ooit, aldus Copernicus. De wereldwijde hoge temperaturen in de tweede helft van dit jaar zijn deels het gevolg van El Niño. Half november voorspelde het Amerikaanse klimaatagentschap NOAA al dat het 99 procent zeker was dat 2023 het warmste jaar sinds het begin van de metingen in 1850 zou worden. En volgens Copernicus is het praktisch onmogelijk dat er voor eind december hier nog iets aan verandert.