meteovista

Heetste april ooit: wereldwijd 11e maand met recordtemperaturen

08 mei 2024, 11:00

Klimaatverandering
flinke hitte in Indonesië. Foto: ANP / CHAIDEER MAHYUDDIN / AFP

April was wereldwijd de heetste aprilmaand ooit gemeten. Dat staat in een nieuw rapport van de EU-klimaatmonitor Copernicus. Daarmee is het de elfde opeenvolgende maand waarin temperatuurrecords sneuvelen.

De temperatuur bedroeg in april van dit jaar gemiddeld 15,03 graden. Dat is 0,67 graden hoger dan het aprilgemiddelde voor de jaren 1991 tot 2020, aldus de dienst. April 2024 is daarnaast ook de eerste april met een wereldwijde gemiddelde temperatuur van meer dan 15 graden.

Sinds juni vorig jaar is elke maand volgens Copernicus de warmste maand ooit geweest. De wereldwijde gemiddelde temperatuur voor deze maanden is met 1,61 graden boven het pre-industriële gemiddelde de hoogste sinds het begin van de metingen. April 2024 was hierin geen uitzondering en kwam uit op 1,58 graden boven het pre-industriële gemiddelde van 1850-1900.

Oorzaak

De belangrijkste oorzaak van de reeks recordwarme maanden is de uitstoot van broeikasgassen door de verbranding van fossiele brandstoffen. Ook speelde natuurfenomeen El Niño een rol: doordat het oppervlaktewater in het oostelijke deel van de Stille Oceaan opwarmde, stegen ook temperaturen.

"Elke graad extra opwarming van de aarde gaat gepaard met extreme weersomstandigheden, die zowel intenser zijn als vaker voorkomen," zegt Julien Nicolas, C3S Senior Climate Scientist. Zo werden onder meer delen van Azië de afgelopen tijd al getroffen door hittegolven, en zorgde zware regenval voor overstromingen in delen van Noord-Amerika, Centraal-Azië en de Perzische Golf.

Hoewel El Niño op zijn retour is, betekent dat niet dat er een einde hoeft te komen aan de recordhoge temperaturen wereldwijd. "De extra energie die wordt vastgehouden in de oceaan en de atmosfeer door de toenemende concentraties broeikasgassen zal de wereldwijde temperatuur naar nieuwe records blijven stuwen", stelt directeur Carlo Buontempo van Copernicus.

Banner Whatsapp WOL

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht