meteovista

Spectaculaire lichtende nachtwolken weer te zien

09 juni 2022, 10:56

Wolken
Lichtende nachtwolken vlak na zonsondergang in Brugge. Foto: Adobe Stock / Ivan Kurmyshov

Deze periode van het jaar is bij uitstek geschikt om lichtende nachtwolken te zien. Het zicht op de hemel werd de afgelopen dagen vaak belemmerd door bewolking. Hier komt de komende avonden en nachten verandering in. Lees hier wanneer we dit bijzondere lichtverschijnsel kunnen verwachten.

De dagen zijn lang en met rustig zomerweer is het ’s avonds nog lange tijd aangenaam om buiten te zijn. Met de juiste omstandigheden kan je ruim na zonsondergang ook nog eens lichtende nachtwolken te zien krijgen. De afgelopen dagen waren de condities goed, maar lagere wolkenlagen belemmerden op de meeste plaatsen het zicht. Daar komt de komende periode verandering in.

Grote kans om mooi verschijnsel te zien

Vanavond is gelijk de eerste kans om lichtende nachtwolken te zien. De stapelwolken van overdag zijn verdwenen en met uitzondering van wat wolkensluiers is op veel plaatsen een vrij heldere hemel zichtbaar. In het noorden en oosten is de periode om lichtende nachtwolken te zien het langst, want vanaf het zuiden en westen neemt de bewolking geleidelijk toe. Tijdens de zonsondergang is het 15 graden. De uren daarna koelt het af richting 10 graden. Gelukkig staat er weinig wind die het gevoelsmatig niet veel kouder maakt.

Ooievaarsnest met lichtende nachtwolken op de achtergrond. Foto: Wouter van Bernebeek.
Ooievaarsnest met lichtende nachtwolken op de achtergrond. Foto: Wouter van Bernebeek.

Geen zilverblauw schijnsel gezien aan het einde van de donderdagavond? Niet getreurd, want de komende dagen zijn er meer mogelijkheden. Door het rustige juniweer verlopen de avonden en nachten geregeld met brede opklaringen. Ongeveer één uur tot anderhalf uur na zonsondergang en voor zonsopkomst is de kans het grootste om lichtende nachtwolken te zien. Check in ons uitgebreide weerbericht of er in jouw regio grote kans is op heldere omstandigheden.

Ontstaan van lichtende nachtwolken

Lichtende nachtwolken zijn de hoogste wolken die in onze atmosfeer voorkomen en bevinden zich op ongeveer 85 km hoogte. Ter vergelijking: de meeste wolkensluiers bevinden zich op ongeveer 10 km. Kleine stofdeeltjes uit de ruimte zijn verantwoordelijk voor het ontstaan van lichtende nachtwolken. IJskristallen ontstaan op deze minuscule deeltjes en weerkaatsen vervolgens het zonlicht, dat na zonsondergang nog wel op deze wolken valt, richting de aarde. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, geven de wolken zelf dus geen licht.

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht