meteovista

Dit is hoe het hooikoortsseizoen verloopt

06 juli 2024, 06:40

Gezondheid
Bloeiend gras. Foto: Jannes Wiersema.

Hooikoorts, tegenwoordig kun je er een groot deel van het jaar last van hebben. Het hooikoortsseizoen begint namelijk vaak al in december en eindigt in oktober. Maar wanneer is de piek van het hooikoortsseizoen precies en krijg je de meeste klachten?

In het hooikoortsseizoen zijn twee duidelijke pieken te onderscheiden: die van de bomen en die van de grassen. Bomen produceren pollen in de winter en vroege lente. Hazelaar en els vormen vaak in december en januari al katjes en kennen hun pollenpiek in februari. Het pollen van els en hazelaar is matig allergeen.

In deze hooikoortskalender kun je zien wanneer de verschillende bomen en planten gemiddeld hooikoortsklachten veroorzaken. Bomen en planten die hier niet genoemd staan veroorzaken geen of zeer weinig klachten.
In deze hooikoortskalender kun je zien wanneer de verschillende bomen en planten gemiddeld hooikoortsklachten veroorzaken. Bomen en planten die hier niet genoemd staan veroorzaken geen of zeer weinig klachten.

Wanneer els en hazelaar zijn uitgebloeid is het de beurt aan de beruchte berk. De berk verspreidt sterk allergeen pollen en veroorzaakt van alle bomen de meeste klachten. In april staan de meeste berken in bloei en kun je dus veel last krijgen van hooikoorts. De piek van het berkenpollenseizoen valt precies op het moment dat mensen steeds meer tijd buiten doorbrengen.

De berk in bloei. Foto: Adobe Stock / JackF
De berk in bloei. Foto: Adobe Stock / JackF

Bloeiend gras: dé piek van het hooikoortsseizoen!

Van mei tot en met juli zijn het zware tijden voor hooikoortspatiënten. Dat is namelijk de periode waarin grassen volop in bloei staan. In ons land zijn maar liefst 1 miljoen mensen allergisch voor het pollen van gras. Graspollen is zeer sterk allergeen en zorgt van al het pollen voor de meest heftige reacties, zoals niesbuien en jeukogen.

De piek van het graspollenseizoen vindt vaak eind mei of in juni plaats. Wanneer de piek eind juni voorbij is, is het nog niet gedaan met hooikoortsklachten door graspollen. Als er genoeg regen valt, blijven grassen namelijk ook in juli en augustus bloeien en pollen verspreiden. Wel neemt het aantal bloeiende grassen dan geleidelijk af.

Bloeiende grassen en kruiden in Woudenberg. Foto: Jaco van Wezel.
Bloeiende grassen en kruiden in Woudenberg. Foto: Jaco van Wezel.

Juli en augustus zijn ook de maanden waarin kruiden bloeien. Het pollen van zuring, weegbree en bijvoet kan dan klachten veroorzaken. Veel minder mensen zijn allergisch voor het pollen van kruiden dan van grassen. Wanneer je in de zomermaanden klachten hebt, komt dat dan ook vaak door graspollen. Maar ook van de bijvoet hebben veel mensen last. Maar ook van de bijvoet hebben veel mensen last. Andere kruiden geven bij de meeste mensen weinig tot geen klachten.

Het hooikoortsseizoen wordt in de maanden september en oktober afgesloten met ambrosia. Deze plant verspreidt zeer sterk allergeen pollen. Omdat ambrosia niet wijdverbreid voorkomt valt de overlast vaak mee.

Bijna het hele jaar door hooikoorts?

Als je alle bloeiperiodes van planten bij elkaar neemt, duurt het hooikoortsseizoen als geheel van december tot en met oktober. Toch heb je vaak niet in deze hele periode last van hooikoorts. Mensen die allergisch zijn voor grassen krijgen niet per se allergische reacties van het pollen van bomen en vice versa.

Lees ook: Negen tips om hooikoorts te verminderen

Conclusie: of je hooikoortsklachten ervaart hangt af van de plantensoort waar je allergisch voor bent. Het boompollenseizoen piekt in april, dat van grassen in juni. De meeste mensen zijn allergisch voor het pollen van gras. Bovendien veroorzaakt graspollen de meest heftige klachten. We kunnen dan ook stellen dat de piek van het hooikoortsseizoen in juni plaatsvindt.

Weten of je komende tijd veel hooikoortsklachten kan krijgen? Lees dan ons hooikoortsweerbericht.

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht